Ayshe & Hayrula, Rechitsa, Bulgarien

En liten bergsby i Bulgarien 2018

Jag känner Hayrula sen innan och när jag fick reda på att jag fick följa med och dokumentera hans och Ayshes bröllop trodde jag inte att det var sant. Att få uppleva ett bröllop i Bulgarien med deras seder, helt fantastiskt.

Det finns inget som hade kunnat förbereda mig på det som väntade...inget! Hettan, vänligheten, glädjen, dansen, musiken, alla åldrar som umgås och verkligen har fest ihop, 2000 gäster, männen som slaktat och styckat djur och lagade mat till alla, kvinnorna och deras kraft, de bar mantlar under första cermonin. 

Bröllopet var under två dagar och första dagen så har bruden och hennes vänner och släkt byns dräkt på sig. Brudgummen måste dansa för henne och hon ska godkänna honom. Släkterna lär känna varandra. Man har en ljuscermoni innan brudgummen dansar och det är för att äktenskapet ska ge fruktsamhet och lycka. På kvällen byter de om till festkläder, dansar ner till byns torg och har en annan cermoni innan dansen och festen sätter igång. Nu pratar vi fest! Gamla, unga, barn alla är med och deltar man dansar så svetten rinner och glädjen är på topp.

Dag två så är själva vigseln med vit klänning! En stillsammare tillställning där brudparet efter vigseln går ner till torget med dans och musik och sedan tar emot alla bybor och släktingarnas gåvor. Den dagen var det helt sanslöst varmt och under tältet där brudparet stod och tog emot alla var det outhärdligt hett. 

Ett bröllop som gav mig så mycket glädje och insikt om hur lika och ändå olika vi är! Hur långt ifrån generationerna har kommit varandra i Sverige! Jag skulle önska att vi hade mer av Bulgariens feststämning på våra fester där alla oavsett ålder umgås och dansar med varandra.